Dietetika jelentése és menete
A dietetika magyarra fordítva táplálkozástudományt jelent.
A táplálkozástudomány szolgálhatja:
- Az egészség megőrzését, ez esetben nem diétáról, hanem egészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozásról beszélünk, amit bizony nem ritka, hogy felnőtt korban kell megtanulnia valakinek.
- Az egészség helyreállítását, vagy egy kóros állapot előremenetelének késleltetését. Ebben az esetben egy állapotra (pl.laktóz intolerancia, inzulin rezisztencia, túlsúly), betegségre (szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, elhízás szövődményekkel) jellemző diétáról beszélünk, ahol a hangsúly nem azon van, hogy mit nem lehet, hanem ideális esetben azon, hogy mit hogyan lehet fogyasztani.
- A teljesítmény fokozását célzó sporttáplálkozást.
Dietetikai konzultáció során mindhárom témában tudunk segítséget nyújtani.
A sporttáplálkozás tekinthető talán a legösszetettebb feladatnak, hiszen sportolók esetén az egészség megőrzése, sok esetben, annak helyreállítása - akár egy sérülést, akár egy betegséget követően -, és mindeközben a teljesítmény fokozása is cél.
A spiroergometriai vizsgálat arra a kérdésre ad választ, hogy energetikai szempontból mi az a legnagyobb tempó, amit a szervezet elviselni képes a tervezett távon. Az indirekt kalorimetria segít abban, hogy ezt milyen mértékben érdemes szénhidrátból, zsírból és fehérjéből fedezned.
A dietetikus ezeket kiegészítve, összegezve arra ad választ, hogy milyen típusú szénhidrátokat, zsírsavakat, fehérjét vagy aminosavakat juttas szervezetedbe a felkészülés különböző fázisaiban, illetve a verseny során vagy azt követően.
Hogy hasznosítható legyen ez a tudás a hétköznapokban is, természetesen alapanyagok szintjére lefordítva beszéljük meg, hogy milyen élelmiszerek fogyasztásával biztosíthatod testednek a szükséges tápanyagokat.
Ugyanis nem véletlen például, ha egy verseny során felborul az emésztésed és általában kezelhető a probléma megfelelő táplálkozás és frissítés szintjén.
A tanácsadás minden esetben egy jelenlegi állapot felméréssel kezdődik, melynek célja, hogy a jelenlegi táplálkozási szokásokba, az esetleges egészségügyi problémákba, illetve a fizikai aktivitásba betekintést nyerjek. Azt követően több lépcsőn keresztül, ismételt konzultációk során lehetséges stabil alapismereteket elsajátítani, mely a mindennapi, táplálkozással összefüggésbe hozható döntések meghozatalában magabiztossá teszi a pácienst. Verseny előtt ismételt, alkalomszerű konzultáció szükséges lehet, de a cél mindig az önálló felelőségvállalás a táplálkozás felett.
Török Éva +36 70 336 7623
dietetikus, táplálkozástudományi szakember
Időpontfoglalás csütörtöki napokra délután ide kattintva>>