Interjú Fehér Csaba Mountainbike versenyzővel
Fehér Csaba MTB versenyzővel a Cardio Control Komplex Állapotfelmérő Vizsgálata után beszélgettünk:
Cardio Control:
Csaba, annak ellenére, hogy MTB maraton kategóriában tavaly összetett 3. helyezett lettél, mégis egy spinning rendezvény alkalmából találkoztunk.
Fehér Csaba:
Igen, elsősorban mountainbike versenyző vagyok, de a téli hónapokban aktívan spinningelek, hogy formában tartsam magam. Így vettem részt az aggteleki Baradla barlangban tartott „Barlangi tekerés 2009” nevű rendezvényen. Ennek köszönhetem a Cardio Control Komplex Állapotfelmérő Vizsgálatát is, hiszen a rendezvényen én nyertem ezt a különdíjat.
Cardio Control:
Vettél már részt ilyen vizsgálaton korábban is?
Fehér Csaba:
Egyesületi társaimmal már jártunk ehhez hasonló vizsgálaton a Sportkórházban, ahol elsősorban a megfelelő pulzus zóna megállapítása volt a cél, de ennyire komplex vizsgálatot még nem végeztek rajtam. A Cardio Control vizsgálat a felkészülési ciklus szempontjából rendkívül alapos, teljeskörű volt, és külön kiemelném azt, hogy a vizsgálatot követően az eredményeket nem csak lelet formájában kaptam meg, hanem azt egy személyes orvosi konzultáció keretében ismertették.
Cardio Control:
Mit emelnél ki a vizsgálati eredmények közül?
Fehér Csaba:
A megfelelő pulzus zóna megállapításán túl pontos képet kaptam az anaerob küszöbömről, az oxigén-felvételi kapacitásomról, illetve a testösszetételemről is. Ezek olyan adatok, amelyeket mindenképpen figyelembe fogok venni az edzésprogramjaim kialakításánál, és a következő kontroll vizsgálatnál is összehasonlítási alapot biztosítanak.
Cardio Control:
Hogyan tervezed felhasználni ezeket az információkat?
Fehér Csaba:
A tavaszi ciklus előtt a legmegfelelőbb pillanatban végeztük el a vizsgálatokat, így lehetőségem van a felkészülési, illetve edzéstervem tökéletesítésére, és az optimális étrendem kialakítására. Ehhez minden információt megkaptam a konzultáció során, a többi tényleg most már csak rajtam múlik.
Cardio Control:
Kiknek ajánlod az ilyen típusú vizsgálatokat?
Fehér Csaba:
A versenyszerűen sportolóknak mindenképp, de véleményem szerint mindenkinek fontos és hasznos lehet, aki tudatosan és biztonságosan akarja szervezetét terhelni. Véleményem szerint ne várja meg senki azt, amíg valamilyen problémára, betegségre utaló jel mutatkozik, hanem évente legalább egyszeri alkalommal rendszeresen, preventív jelleggel végeztesse el a vizsgálatot.